סוף עידן הקודי? חוק חדש נגד העלאת תוכן פיראטי לרשת

מדור לדיונים ועדכונים בתחום ה IPTV - טלויזיה על גבי האינטרנט וסטרימרים
שלח תגובה
DAVID L
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 134
הצטרף: 05 אוקטובר 2017, 22:37

סוף עידן הקודי? חוק חדש נגד העלאת תוכן פיראטי לרשת

שליחה על ידי DAVID L »

https://www.themarker.com/advertising/. ... 8BD578545C
אני לא בטוח שהחוק הזה הוא לטובת רוב הציבור

הכתבה
הכנסת צפויה להכריע בתוך כמה חודשים על הצעת חוק זכויות יוצרים החדש, שעשוי לשנות את מערכת היחסים בין משתמשים לתכנים שהם צורכים ברשת. מדובר בדיון משפטי מורכב שנערך בשנה האחרונה בוועדת הכלכלה לקראת הצבעה שנייה ושלישית, ונוגע מצד אחד לערכים של רשת חופשית והזכות לפרטיות ומצד שני דן בזכויותיהם של היוצרים ועתידה של היצירה הישראלית.

בדיון שנערך באחרונה הוצע כי הצעת חוק זכויות יוצרים (תיקון 5), שעוסקת בשיתוף פיראטי של תכנים ברשת, תאפשר לבית המשפט המחוזי להגביל באמצעות צו גישה לתוכן המפר זכויות יוצרים וגם לחשוף את זהותו של מי שמעלה תכנים באופן פיראטי לרשת. בנוסף, הוועדה אישרה להעלות את רף הענישה הפלילית משנת מאסר אחת לשלוש שנות מאסר.

ב–20 השנים האחרונות היתה התעוררות משמעותית בהפקת יצירות מקור ישראליות. ואולם בעידן האינטרנט נתקלו היוצרים ומפיקי סדרות וסרטים — כמו גם יוצרי המוזיקה, הסופרים ויוצרים אחרים — בקושי בהתמודדות עם עולם הפיראטיות (שיתוף קבצים ברשת), הכולל תוכנות להורדת קבצים, קודי (תוכנת קוד פתוח המאפשרת הזרמת תכנים) ואתרי צפייה ישירה. אלה הפכו את הפצת התכנים לקלה, ואת הפקתם — לדברי היוצרים — ללא משתלמת.

למשל, הפקת פרק אחד של הסדרה "פאודה" עולה בממוצע 700 אלף שקל; ופרק של שבאבניקים עולה בממוצע 550 אלף שקל — כך שעלותה של הפקת מקור ישראלית יכולה להגיע גם למיליוני שקלים. ואולם התמלוגים על הצפייה בתכנים אלה, אם נעשתה באופן פיראטי, אינם מגיעים ליוצרים.

ואולם בעוד הכנסת מנסה להדביק את הפער שנוצר בין החקיקה לפיתוחים הטכנולוגיים, בדיונים עלו טענות נוספות שבהן החוק אינו מטפל, כמו אחריותן של ספקיות האינטרנט וחברות כמו גוגל ופייסבוק במתן גישה לתוכן פיראטי באמצעות הפלטפורמות שלהן. לדוגמה, ביוטיוב פועל פרופיל בשם "פאודה כל הפרקים", המציע צפייה בפרקים המלאים של הסדרה.

בוועדה ישבו נציגים של כל הגורמים המעורבים, ובהם נציגי היוצרים, נציגת גוגל, נציגי ספקיות האינטרנט ונציגי האינטרס הציבורי. מטרת הדיונים, בסופו של יום, היתה למצוא את האיזון בין זכויות היוצרים לבין הצורך לשמור על האינטרנט ניטרלי וחופשי מצנזורה. להלן העמדות המרכזיות בנושא.

נציגי היוצרים: "הרגולטור לא מבין שמדובר בגניבה"

נציגי יצרני התוכן טוענים כי מדובר בחוק טוב, אך קיימים צעדים נוספים שניתן לבצע כדי לאפשר ליוצרים להמשיך להרוויח. לדבריהם, הכסף זולג מהתוכן לפלטפורמות אינטרנטיות — ומי שנהנה כיום מעלייה ברווחים הם אלה שאחראים על תעבורת הרשת: ספקיות אינטרנט כמו בזק בינלאומי, נטוויז'ן, HOT ופרטנר. כעת, לפי התיקון לחוק, במקרה שתגיע בקשה, יקבלו הספקיות מבית המשפט הוראה לחסום את הגישה לאתר או עמוד שממנו מתבצעת ההפרה.

לדברי אופירה לובניצקי, מנכ"לית תל"י (חברת התמלוגים של יוצרי הקולנוע והטלוויזיה), "החוק קיבל תפנית טובה בישיבה האחרונה. המלחמה שלנו היתה להכניס את סעיף החסימה, ובזכות הפעילות של תל"י ושאר ארגוני היוצרים היתה הצלחה ובנוסח המעודכן נקבעו הגדרות ברורות. יש התייחסות לכל מקור ששיתף תוכן המפר זכויות יוצרים, כל הספקים — הגורמים האחראים להעברה — מאחסון ועד מתן האפשרות להענקת גישה לתוכן למשתמש הסופי והרחבת סמכויות משפטיות".

המאבק על הרחבת האחריות לכלל שרשרת הפצת התכנים הפיראטיים חשוב ליוצרים ולאיגודים המייצגים אותם, שכן שוק התוכן בעברית פונה לקהל של כ–10 מיליון צופים בלבד. לדברי איתמר אביטל, מנכ"ל עובדי איגוד הקולנוע והטלוויזיה, "הזליגה של הכנסות גופי השידור תגרום לירידה של כ–50% מהפקת תכנים בחמש השנים הקרובות, וירידה בהכנסות מהתכנים. מדובר בעשרות ואפילו מאות מיליוני שקלים לכל השוק".

לדברי לובניצקי, אתרים כמו סדרות, שמפיץ תכנים לצפייה ישירה ללא זכויות יוצרים, פוגעים לא רק בגופי השידור, אלא גם ביוצרים עצמם. "היוצרים אינם טייקונים. הם אנשים שקמים בבוקר וצריכים לפרנס משפחות — ולוקחים מהם כסף".

למרות התיקונים המוצעים בחוק, הפצת התכנים שמפרים זכויות יוצרים על ידי ענקיות הטכנולוגיה אינה מטופלת. לדברי אביטל, "צריך לדבר על הפיל שבחדר, וזאת גוגל — שמנגישה פיראטיות לכולם. מרבית האזרחים לא עובדים עם תוכנות הורדה פיראטיות, אלא נכנסים לגוגל. אם גוגל תפסיק — הצפייה הפיראטית תרד דרמטית. לגוגל יש אינטרס שיעלו בדפי החיפוש שלה אתרים שמשדרים תכנים פיראטיים כי זה מגדיל את הטראפיק וההכנסות שלה. הרגולטור לא מבין שזאת גניבה לכל דבר ועניין. הוא לא מפעיל את רשויות החוק כדי להגן על רכוש וקניין".

בישיבות הוועדה נכחה נציגת גוגל, מנהלת מדיניות ציבורית של החברה נועה אלפנט לפלר, שטענה כי ענקית הטכנולוגיה לא יכולה להפעיל בעצמה מערכת שתסנן תכנים כאלה מראש. לדבריה, "בפלטפורמות של גוגל יש כלים אפקטיביים לדיווח והסרה של תכנים מפרים, אך השימוש בכלים האלה בישראל נמוך. נשמח להמשיך בשיח עם התעשייה בשביל לשפר את השימוש בכלים הקיימים. המנגון הקיים בעולם של הודעה והסרה הוא המנגנון הנכון גם בישראל".

יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), מסר כי "לעניין גוגל, אנחנו לא פוסלים שום אפשרות. עדיין לא סיימנו להכין את החוק, ובדיונים הקרובים נבחן את כל האפשרויות בנושא".

ארגוני שמירה עלחופש האינטרנט: "להציב חלופות טובות"

עו"ד יהונתן קלינגר מהתנועה לזכויות דיגיטליות אמר ל–TheMarker כי "גוגל לא מפרה זכויות יוצרים, מכיוון שהיא לא מחזיקה עותק מהיצירות המפרות. גוגל מחזיקה קישורים לאתרים, היא לא יכולה לבדוק את מאות מיליוני העמודים שהיא מאנדקסת ואת מיליארדי התכנים ביוטיוב".

לדבריו, "לגוגל אין את היכולת לחסום קישורים לאתרים פיראטיים, וכל מי שטוען כך מטעה את הציבור. בכל מקרה שבו ניסו לבצע חסימות אוטומטיות קרו מצבים אבסורדיים כמו הסרת סרטון של נאס"א בגלל טענות מצד חברות חדשות על הפרת זכויות יוצרים.

"בפועל, חברות הסרטים יודעות מה צריך לעשות כדי למזער את הפיראטיות ברשת: להציב חלופות טובות וזמינות. המחקרים כולם הראו שככל שיש יותר חלופות זמינות — הפיראטיות יורדת. רק בישראל חברות הזכויות עסוקות במלחמות בטחנות רוח כמו אתר סדרות, במקום לנסות לייצר חלופה לצורך האמיתי בשוק לחוויית צפייה איכותית וזמינה".

אתרים פיראטיים: "פעילותנו אינה פוגעת בזכויות היוצרים"

מאתר סדרות, אתר התוכן הפיראטי הגדול בישראל, נמסר כי למרות ההחמרה בענישה למפיצי תוכן פיראטי — הם ימשיכו לפעול כרגיל. "כפי שכבר הבהרנו בכמה הזדמנויות בעבר, בעלי האתר אינם אזרחי ישראל (ויתרו על אזרחותם), אף שזיר"ה (ארגון זכויות יוצרים ברשת האינטרנט) בטוחים שהם תפסו את מפעיל האתר. אנחנו תמיד צעד אחד לפני זיר"ה, וכל שמעניין אותנו הוא מהפך בתחום הטלוויזיה בישראל".

לדבריהם, "בשנים האחרונות מחירי הכבלים במגמת ירידה, אך אנו עדיין רחוקים מהיעד שהצבנו לעצמנו — טלוויזיה בחינם לכל דורש. ברור לנו שמופעל לחץ גדול על חברי הכנסת מצד לוביסטים ובעלי אינטרסים שונים. אך לצערם (ולשמחתינו), אין בכוחו של המחוקק הישראלי למנוע את פעילות האתר. האינטרנט הוא עולם פתוח וחופשי לכל דורש, ולא ניתן לצנזר אותו.

"עד כמה שידוע לנו, זיר"ה ממשיכים לחסום כתובות. תל"י מוזמנים להציע מודל עסקי כלכלי שיאפשר לנו לרכוש מהם את זכויות השידור, במחיר הגיוני שיאפשר לנו להמשיך להעניק שירות חינמי לכלל הגולשים. בגלל שהם (תל"י; ר"ג), גופי השידור וספקיות התוכן חזירים, המחיר שמגיע לצרכן מסתכם במאות שקלים מדי חודש — מחיר שאינו מצדיק את התמורה. אנו מנצלים את הבמה שניתנה לנו על ידי הגולשים ובין היתר מקדמים גם אמנים ויוצרים צעירים בחינם. כבר הסברנו בעבר: פיראטיות, הפרת זכויות יוצרים, העתקה, גניבה — איך שלא יקראו לזה — אינן פוגעות ביוצרים. מנגד, היא תורמת לכלל האוכלוסייה".
storm
אחלה חבר
אחלה חבר
הודעות: 394
הצטרף: 08 פברואר 2016, 21:08

Re: סוף עידן הקודי? חוק חדש נגד העלאת תוכן פיראטי לרשת

שליחה על ידי storm »

משתמשי קודי לא מעלים תכנים לרשת לכן החוק לא רלבנטי לגבי המשתמשים בתוכנה
שלח תגובה